Terug

Over ons

Onderzoek & Innovatie

Yulius Autisme is een behandel- en expertisecentrum dat gespecialiseerd is in autismespectrumstoornissen. Het behandel- en expertisecentrum werkt intensief samen met collega-instellingen aan innovatie, wetenschappelijk onderzoek en kennisoverdracht. Alle afdelingen van Yulius Autisme waar (jonge) kinderen, jongeren en jongvolwassenen behandeld worden, zijn TOPGGz-erkend.

Yulius Autisme Expertiscentrum

Het Yulius Autisme Expertisecentrum is een intensieve samenwerking tussen Yulius Autisme, de Yulius Academie en het Erasmus MC – Sophia, afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie. Via het expertisecentrum kunnen professionals hun kennis op het gebied van autisme uitbreiden en onderhouden. Door bijvoorbeeld het volgen van een opleiding, cursus of op maat gemaakte workshop. Het aanbod loopt uiteen van korte workshops tot meerdaagse trainingen over specialistische methoden voor screening, diagnostiek, behandeling, onderwijs en werk. Lees meer over het Yulius Autisme Expertisecentrum.

Academische Werkplaats Autisme Samen Doen!

De Academische Werkplaats Autisme Samen Doen! is een samenwerking tussen 35 organisaties die samen gaan samen zorgen voor verdere ontwikkeling en verspreiding van producten op het gebied van begeleiding van mensen met autisme tijdens grote veranderingen in het leven. In de academische werkplaats komen praktijk, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en beleid dichter bij elkaar door het delen, bundelen en verspreiden van kennis. Zowel een diversiteit aan professionals als ervaringsdeskundigen nemen deel aan deze werkplaats. Lees meer over deze samenwerking.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Yulius Autisme Expertisecentrum heeft een wetenschappelijk onderzoeksprogramma dat zich richt op manieren om autisme eerder te herkennen en beter vast te stellen. Zo onderzoeken wij vragenlijsten die bedoeld zijn om kinderen met autisme zo tijdig mogelijk te herkennen. Ook trainen wij clinici in gestandaardiseerde methodes voor diagnostiek en implementeren deze methodes in de dagelijkse klinische praktijk om verder te bestuderen. Lees meer over huidige onderzoeken.

Effectmetingen

In 2008 startte Yulius Autisme met het meten van de effecten van haar behandelingen. Yulius Autisme noemt dit effectmetingen. Het staat ook bekend als Routine Outcome Monitoring (ROM).  Het doel van de Effectmetingen is om gedurende de behandeling van een cliënt informatie te verzamelen om daarmee de individuele behandeling en het behandelbeleid per afdeling te verbeteren. Tevens wordt de informatie gebruikt voor het zogenaamde benchmarken. Lees meer over effectmetingen.

Privacy gegevens bij wetenschappelijk onderzoek

Hoe gaat Yulius om met uw gegevens wanneer u meewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek? En hoe zorgen wij dat uw privacy gewaarborgd blijft? Lees het antwoord hier.