Golfinstructeur in spe

“Zonder behandeling zou ik nu niet op de golfbaan staan.” Peter (20) is hier zeker van wanneer we vragen waar hij zou zijn geweest zonder de behandeling bij de Steiger. “Ik heb mijn autisme inmiddels goed onder controle, maar vroeger was dat wel anders.”

Een paar jaar geleden liep Peter vast. “Hij kwam niet meer in actie” geeft zijn moeder aan. “Hij vermeed allerlei dagelijkse zaken, zoals scheren en kleding kopen. Hij vermeed ook mensen, was bang voor contacten. Wanneer we hem erop aanspraken, had hij altijd een excuus klaar en regelmatig vertelde hij leugens om zich uit situaties te redden. Gelukkig gebruikte hij geen drugs meer en haalde hij zijn HAVO-diploma binnen het speciaal onderwijs. Maar we maakten ons nog wel steeds zorgen. Tot hij bij de Steiger in behandeling kwam.”  

Gevolgen

Bij de Steiger gaat Peter vanaf de start gemotiveerd aan de slag. Hij leert zijn grote valkuil kennen: Peter is heel goed in het verwoorden van wat hij lastig vindt. Zijn omgeving verwacht echter dat hij zelf zijn oplossing kan bedenken maar dat kan hij niet. Hij overziet de gevolgen van een probleem niet en kan er niet naar handelen. Wanneer hij hier tegen aan liep, kon Peter letterlijk ziek worden van spanning en dan vluchtte hij weg. Veel tijd is gestoken in het leren plannen en organiseren. Peter moest discipline bijgebracht worden. Afspraken die belangrijk genoeg zijn om in de agenda te zetten, moeten altijd worden uitgevoerd.

Inmiddels heeft Peter na een korte arbeidstraining werk gevonden bij een golfclub. Hier werkt hij 24 uur en het gaat hem goed af. Wanneer Peter meer werkt, voelt hij de druk die weer leidt tot vermoeidheid en uiteindelijk vluchtgedrag. Peter: “Ik heb werk gevonden in mijn nieuwe woonplaats, waar ik beschermd woon. Ik hoop over een tijd een cursus voor golfinstructeur te kunnen volgen.” De medicijnen zijn afgebouwd en gestopt. Peter maakt weer plannen envoert die uit.

Namen zijn vanwege privacy redenen gefingeerd.