‘Door kennis te delen, verhogen we het niveau van autismezorg’

Een kenniscentrum waar zorgprofessionals al hun kennis over diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met autisme kunnen ophalen en bijhouden. Dát is het Yulius Autisme Expertisecentrum. Dit nieuwe kennisinstituut is het resultaat van een sterke samenwerking tussen Yulius Autisme en het Erasmus MC en belooft een nieuwe boost te geven aan de zorg voor mensen met autisme.

Of het nu gaat om cursussen, trainingen, workshops of zelfs op maat gemaakte opleidingen: bij het Yulius Autisme Expertisecentrum ben je als professional aan het juiste adres om kennis over autisme(zorg) te ontwikkelen en up-to-date te houden. Ellen Hoogervorst is directeur van Yulius Autisme. Ze vertelt met gepaste trots over het nieuwe expertisecentrum. “Een autismespectrumstoornis is best ingewikkeld. Niet iedere hulpverlener is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg voor mensen met autisme. Dat is logisch, want de autismezorg is continu in ontwikkeling. Dagelijks verschijnen er publicaties over de oorzaken van of nieuwe behandelmethoden bij autisme. Yulius Autisme probeert de kennis te bundelen en wil de inzichten graag met anderen delen. Met een huisarts die bijvoorbeeld weleens een patiënt met autisme in zijn kamer heeft. Of met een docent die bij één van zijn leerlingen autismekenmerken opmerkt. Maar ook met die psycholoog die dagelijks spreekt met een persoon met autisme. Kortom, iedere professional kan bij ons terecht. Of het nu gaat om basiskennis of gespecialiseerde diagnostiek, er is altijd een gepaste training of cursus waarmee je in een mum van tijd weer op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld van autismezorg.”

Voorop lopen

Maar hoe blijft het Yulius Autisme Expertisecentrum zelf up-to-date? “Het expertisecentrum is een samenwerking tussen Yulius Autisme en het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Deze twee grote instellingen bundelen in het expertisecentrum hun krachten. Yulius Autisme behandelt jaarlijks ongeveer 1300 mensen met autisme. Van baby’s tot senioren. Vanuit die ervaring mogen we stellen dat Yulius Autisme kennis heeft op het gebied van autismezorg. Daarnaast doen wij veel aan bij- en nascholing voor onze medewerkers en hebben we samen met hetErasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis een actief onderzoeksprogramma.”

Persoonlijk

De twee partners ontwikkelden de producten voor het Yulius Autisme Expertisecentrum zelf. Zo is er bijvoorbeeld de basiscursus Autisme voor mensen die in hun beroep te maken hebben met autisme en de ADOS-training die ingaat op diagnostiekmethoden voor professionals die mensen met autisme diagnosticeren. Momenteel biedt het expertisecentrum vijf cursussen en is ook de vraag naar consultatie erg groot. Ellen: “Naast de bestaande cursussen die wij aanbieden, worden we ook regelmatig benaderd door bedrijven die graag een op maat gemaakte training willen ontvangen. Het expertisecentrum gaat dan in gesprek met de organisatie. We inventariseren de wensen en behoeften en maken daarna een nieuwe training die past bij het bedrijf.” Maar het Yulius Autisme expertisecentrum is ook eerlijk als er niet aan de vraag van de organisatie kan worden voldaan. “Op het moment dat wij niet kunnen bieden wat een klant nodig heeft, geven we dat  aan. In zo’n geval verwijzen we graag door naar één van onze samenwerkingspartners”, geeft Ellen aan.

Toekomstmuziek

Ook het Yulius Autisme Expertisecentrum staat niet stil. Er worden steeds meer nieuwe trainingen en cursussen ontwikkeld om zo aan de vraag vanuit de zorg te voldoen. Hoe ziet Ellen de toekomst van het expertisecentrum voor zich? “Door alle ontwikkelingen in de maatschappij, is er steeds meer kennis gewenst op het gebied van autismezorg. Daar spelen wij graag een prominente rol in. Dat doen we niet vanuit winstoogmerk, maar juist om de zorg voor mensen met autisme te optimaliseren. Door onze kennis te delen, proberen wij het niveau van de autismezorg te verhogen. Uiteindelijk hopen we dat daarmee de zorg voor mensen met autisme verbetert.”

Website

Het expertisecentrum heeft ook een eigen website: www.yuliusautismeexpertisecentrum.nl. Hierop vindt u niet alleen de producten en diensten, maar ook veel interessante artikelen, informatie en nieuws. Het Yulius Autisme Expertisecentrum heeft momenteel dertig ambassadeurs. Dit zijn medewerkers van Yulius Autisme en het Erasmus MC die het expertisecentrum vertegenwoordigen. Een aantal ambassadeurs heeft ook een profiel op de website en kan daarmee digitaal meepraten over actuele thema’s. Zo komt u makkelijk in contact met onze experts.