Begeleiding op het gebied van wonen, leren en werken

Ook voor begeleiding op het gebied van wonen, leren en werken ben je bij Yulius Autisme aan het juiste adres. Wij ondersteunen je graag in alle fasen van het leven.

Wonen

Beschermd Wonen biedt een positief stimulerend klimaat voor mensen met autisme. De begeleiding sluit aan bij de vaardigheden en de mogelijkheden van de bewoners. Het doel is om het maximaal haalbare te realiseren op het gebied van wonen, werk, dagbesteding, vrije tijd en sociaal contact. Yulius Autisme heeft twee woonvoorzieningen:
- Beschermd Wonen het Fundament - 12-23 jaar
- Beschermd Wonen Oostpolder - 18-55 jaar

Leren

Tijdens de behandeling kan het onderwijs voor kinderen en jongeren meestal gewoon doorgaan. Yulius biedt ook (voortgezet) speciaal onderwijs aan kinderen en jongeren die belemmeringen ondervinden in het onderwijs die voortvloeien uit psychische problemen (cluster 4). Bij Yulius wordt het onderwijs afgestemd op die behandeling of begeleiding. Voor kinderen en jongeren die niet (meer) of minder intensief in behandeling zijn en die beschikken over een cluster 4-indicatie, verzorgen we (voortgezet) speciaal onderwijs op een groot aantal locaties in de regio Zuid-Holland Zuid. Lees meer over speciaal onderwijs.

Voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar met autisme die een mbo-opleiding willen volgen en die al zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs, biedt Yulius Autisme in samenwerking met het Albeda-college in Rotterdam de mogelijkheid om te worden opgeleid tot ICT-er. De leerlingen krijgen uiteindelijk hetzelfde diploma als reguliere mbo-leerlingen. Lees meer over de Structuurklas ICT.

Werken

Uit de alledaagse praktijk blijkt dat veel mensen met autisme grote moeite hebben met het vinden van passend werk. De reguliere arbeidsmarkt lijkt onbereikbaar te zijn voor hen. Binnen de arbeidstraining van Yulius Autisme leren jongeren/jongvolwassenen te werken in een werk gerelateerde situatie. Het doel hiervan is onder andere het aanleren van werkvaardigheden, zodat de kans om later betaald werk te vinden wordt vergroot.

Werkplaats Amazone

Werkplaats Amazone is een werkplaats voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) die in behandeling zijn bij Yulius. De Werkplaats behoort bij De Steiger,maar kan ook worden ingezet bij de behandeling van jongeren op andere locaties. Voor cliënten bestaat de mogelijkheid om na overleg met de behandelaar meerdere dagdelen naar de arbeidstraining te komen.
De Werkplaats bestaat uit drie afdelingen:

 • een fietsenmakerij
  Bij ons bent op het goede adres voor de meest uiteenlopende reparaties aan stadsfietsen, ATB, sport- en hybridefietsen. Met een enthousiast team staan wij dagelijks voor u klaar om uw fiets te onderhouden. Wij denken graag met u mee en adviseren u graag over de diverse oplossing die mogelijk zijn.
   
 • een copyshop
  Binnen de copyshop worden werkzaamheden uitgevoerd zoals kopiëren, lamineren, inbinden en postverzorging. De opdrachten hiervoor komen voornamelijk uit Yulius. Cliënten die hier werkzaam zijn bekwamen zich in het uitvoeren van (kopieer)opdrachten en serieel werk zoals etiketten plakken en boekjes vouwen.
   
 • een afdeling Horeca
  Op de afdeling Horeca bereiden de jongeren op Werkplaats Amazone de heerlijkste gerechten. Appeltaart, saucijzenbroodjes, brownies, diverse soorten broodjes, soepen en maaltijden. Daarnaast bereidt de werkplaats elke maandag verse maaltijden voor iedereen – om mee naar huis te nemen.

Meer info?
Download de beschikbare leaflets van de begeleidingsvormen op het gebied van wonen, leren en werken.